JILA 4 goodlife

#lipomassage #diamantslipning #massage #ansiktszonterapi #japansk facelifting #healing

Hitta ditt inre lugn o ro tempo

När vi inte lyssnar på kroppen när den viskar så måste den skrika...

Det är då det gör ont. Kanske bara fysiskt, eller både fysiskt och psykiskt. 

Jag har funderat lite på varför det är så extremt många sjuka just nu, eller kanske att det började i oktober och håller på ännu i full kraft i slutet på mars. Folk har varit sjuka i omgångar minst 2-4 ggr! Det är ingen raketforskning, kanske till och med lite logiskt om vi bara ens stannade upp och funderade över det. Men lösningen, den är nog inte lika enkel. Eller?

Jag tror att vi idag inte stannar hemma tillräckligt när vi är sjuka. Antingen går vi iväg lite för länge med diverse bakteriehärdar i oss och hinner då smitta ner kollegorna, eller så stannar vi hemma för lite och kommer tillbaka mitt i sjukan. 

Varför gör vi så då? Ja, det tillhör väl den livsstil vi själva varit med om att skapa upp. Det snabba tempot, de snabba lösningarna, beskeden, insatserna där folk helt enkelt inte kan vänta, inte ens en sekund extra. 

Chefen ringer dig

Nu har jag hört lite för många som säger samma sak och det jag säger är skärpning! I alla led! Det kan väl aldrig vara ok om din chef ringer dig när du är hemma och är sjuk och att istället för första frågan som borde vara: "Hur är det med dig, hur mår du?" istället bytts ut av: "När tror du att du kan komma tillbaka? Vi har många sjuka nu så jag behöver ett besked från dig nu."

Suck! säger jag bara. Jag bryr mig inte om ifall chefens chef pressar på om besked. Det är inte OK att göra såhär mot varandra. 

Den anställda får enormt dåligt samvete, stoppar i några extra alvedon i kroppen och kommer dagen efter till jobbet. Dels för att det är KRIS och dels för att personen vet att ingen annan fixat med arbetsupgifter så man bara vet att man ligger en massa back. 

Eller som personalen på en förskola säger. Alltså vi går dit när vi är sjuka för det är sådan kris och för barnens skull. Vi har svårt att få vikarier så vi kämpar på... i andra andetaget så vet de ju att det är fel för de smittar varann, de smittar barnen osv osv. Vice versa gäller sedan för föräldrar med barn på förskola och skola. De känner exakt samma sak! De kan inte heller vara hemma och kurera sig från sina jobb för då blir det KRIS...

Men, vad och när är det KRIS egentligen? 

Ganska sällan tror jag. Helt ärligt, inte många jobb hamnar i krissituationer om du är hemma och är sjuk, kurerar dig tills du är frisk och därmed i större utsträckning inte smittar dina kollegor. 

Det kan ju bli krångligt och lite föreseningar med vissa saker, men KRIS....nä! Men vi intalas och intalar oss att det blir kris och kaos, att det blir för tufft om man är hemma för många dagar och då blir det ju så som man tänker. Men vad är det värsta om det blir en försening med något? Egentligen. Fundera på det. 

Självklart är det annorlunda inom vård och omsorg där det inte funkar utan personla. Fast varför har vi det så, att det saknas vikarier och extra personal för att täcka upp? En samhällsfråga helt klart!

Kropparna har börjat skrika högt och larma om KRIS och kaos!

Det är detta som är det allvarliga läget, inte om du blir försenad på arbetet. Många har slutat helt med att boosta och förebygga ohälsa. Man kör på så det ryker tills det gör väldigt ont någonstans. I kropp eller själ eller både och. Då kommer man på att man kanske borde söka för det. 

Vi skäms lite för att ta hand om oss. Känner oss ego, själviska och som att vi kastar ut pengar på sånt som man kunde köpt en ny Iphone eller padda för istället. 

"För barnens skull" "Barnen kommer alltid först" "Jag har inte tid för att ta hand om mig själv, för jag måste skjutsa barnen till och från träningen 5 ggr/vecka!" "Jag måste städa hela huset, laga 15 matlådor, vara aktiv och jobba hårt för att göra karriär osv..." 

Men den som blir allvarligt sjuk har bara en önskan. Det finns bara en insikt man kommer fram till och inget annat. Då blir resan så lång, så jobbig och barnen är ofta de som inte alls kan komma först för där finns ingen ork. De får se sin mamma eller pappa sjuk, trött, sova bort hela dagar och på det sättet lära sig den hårda vägen att ta hand om och lära sig själva. 

Det här är inget roligt att skriva, inget roligt att läsa och absolut inget roligt att kanske känna igen sig själv lite för mycket i ovanstående. Så förlåt för min ärlighet! Det jag också vill säga är att jag också delvis, emellanåt hamnar in i det här. "Jag ska bara göra det först"... sen blir aldrig för det kommer nya saker som jag "måste" göra. 

Men hur kan jag göra för att hitta mitt eget inre lugn o ro tempo?

/exempel-energiglaset-.jpg

Jag brukar tipsa om det här. Jag kan till och med känna att det är dax att göra det här själv igen :) 

Gör en lista med vad som tar energi av dig och en lista på vad som fyller på med energi för dig just nu. 

Det jag brukar säga också är att man kan bli lite förvånad över vad som känns som att det bara tar energi. För du tänkte ju att du tyckte att det var så roligt, då.... för 10 år sen när du tog på dig posten som sekreterare i den ideella föreningen. Det VAR ju jättekul då, men nu känns det... blä faktiskt! För att var sak har sin tid :) 

Du kanske måste stryka en massa saker från listan som tar energi, fast du tyckte att det var roligt. Tills du är på banan igen kan det ligga vilande och kanske att du när du är på banan igen kan hitta ny lust och glädje i diverse uppdrag du haft? Men kanske kommer du fram till att du är nöjd med den tid du bidragit med, nu väntar nya spännande saker!

För livet ska vara kul och spännande för det mesta!

Varför slösa med dina dagar på sånt som inte längre ger dig något tillbaka, som du inte tycker är kul längre? 

Kanske är det dags att fylla på, göra roliga saker och skratta mycket mera? Kanske ska du börja bocka av lite från din drömlista över sånt du vill göra? Kanske ska du inte ägna för mycket tid på att tänka på pensionen och allt du ska göra då? För du vet inte vad som händer vid din pension. Det här skriver jag inte alls för att oroa, utan för att få er att tänka på att det är så givande att göra nu, att förverkliga nu när du känner att önskan är lockande och spännande! Vänta inte ut livet, lev nu. 

För mig är musik frigörande och får mig att känna i hjärtat

Gör en känslolista på Spotify eller annan tjänst. 

Låtar för att göra dig glad och lycklig, som får dig på gott humör och som peppar dig.

Låtar som kan få dig att frigöra ilska och frustration. Stampmusik ;) 

Låtar som får dig att känna harmoni, lugn och som är så vacker att det känns i hjärtat.

Dansa, sjung med och lev dig in i känslorna musiken ger dig. 

Umgås med vänner som har balans i att ge och ta

Med riktiga vänner kan du vara dig själv. Det gör inget om det är lite stökigt hemma, om du inte är på topp alltid. En riktig vän kramar om och låter dig vara dig själv. De ger energi och vet att du gör det samma för dem.

Har du energitjuvar omkring dig så fasa ut dem försiktigt. Det är inte alltid så viktigt att säga hur du känner, tvinga fram ursäkter att du inte mår bra i deras sällskap eller sånt. För vi är alla olika och ibland umgås vi med människor under en kortare tid där utbyten sker, för att sedan gå vidare åt varsitt håll. 

Alla har sina egna bagage, sina egna historier om hur de har det i livet. Dina vänner håller du nära dig, stöttar och ger utan att tänka på att få tillbaka. Där finns ändå balansen där du vet att om du behöver så finns de för dig. 

Oroa dig inte för vad andra ska tycka när du väljer att gå din egen väg

Alldeles för många oroar sig och lägger en massa energi på vad andra ska tycka om en när ett beslut tas för sitt eget välmående. "Vänner", bekanta, kollegor mfl är vana vid att du är på ett visst sätt och ganska ofta är du den som ger, bjuder på dig själv förutsättningslöst och aldrig ens tänker på att få något tillbaka. Andra tar dig för givet. 

En del kommer tycka mindre bra saker när du kanske inte är den som alltid finns till hands längre eller för att du vågar stå för din egen åsikt, gå din ege väg. Men är det inte de som äger det problemet? Det här har ingenting med dig att göra vad de har för åsikter. Insikten om balansen i att ge och ta kanske infinner sig så småningom, eller inte... 

En del kommer ge dig en klapp på axeln och säga att det var på tiden att du satte ner foten eller vad det kan va. Sträck på dig och säg tack!

En del kommer inte ens märka din egen personliga förändringsstrategi. De har fullt upp med sig själva nämligen :) Kanske era vägar skiljs åt, eller så halkar ni in i varandras spår igen när ni gjort de förändringar som är bra för er egen skull?

Att välja saker som är bra för dig och ditt välmående kan egentligen aldrig bli fel. För när du mår bra, känner dig lycklig och glad för det mesta så mår de du bryr dig om också bra. De som älskar dig älskar att se dig pigg, glad och närvarande. 

Övning:

Ta fram penna och papper, sätt på lugn feelgoodmusik, sätt eller lägg dig bekvämt, slut ögonen och ägna 5-10 minuter att låta tankarna flyga iväg på vad du vill med ditt liv, vad du mår bra av, vad du skulle vilja göra mer av. Sköna känslor och vibbar helt enkelt. Det kan vara ord eller hela meningar.

Sedan skriver du ner alla tankar. Det gör inget om du skriver om samma sak flera gånger. Försök att skriva i minst 30 minuter och bara var i flow över allt roligt du vill göra framöver. 

Du kan bli riktigt förvånad över allt kul du nu kommer ha framför dig att förverkliga!

Gör det i en listform. Sätt upp listan väl synlig, ex vis på kylskåpet, och läs flera ggr om dagen samt bocka av efter hand du faktiskt gör det du har skrivit på listan. Det kan vara både små och lite större saker. Några punkter kanske till och med är lite wild & crazy! Skriv ner dem ändå!

Gör något litet varje dag för att samla ihop tankar och känslor

En del går på yoga, en del mediterar en stund, en del går skogspromenader, en del lyssnar på lugn musik. Det spelar ingen roll, bara du gör vad DU tycker om att göra och som får dig att må bra. 

När vi stillar oss en stund och faktiskt lyssnar och känner in oss själva så är det mäktigt. Att våga vara sig själv. Att våga lyssna på sin egen vilja. Att våga gå sin egen väg. Det är spännande! 

Jag har förr i tiden varit ganska orolig av mig. Kan jag va ibland fortfarande. Men numera så har jag en sak som jag påminner och utövar ofta: Jag ser livet som spännande äventyr! Att jag inte vet vad som väntar kring nästa krök är ju spännande! Jag behöver inte veta faktiskt. Jag litar på att livet vill mig väl och att om jag inte hela tiden går omkring och tänker på hur, vad, varför så löser sig det mesta själv och oftast på ett ännu bättre sätt än jag ändå hade kunnat tänka ut. Jag har helt enkelt övat mycket på att släppa kontrollen och vara mer här. 

Jag tycker om att träffa nya människor och lyssna på vad andra har för drömmar

Det har de senaste åren blivit en spännande sak jag gör med jämna mellanrum. Tar kontakt eller blir kontaktad, bokar in fika och pratar livet, drömmar och planer. Nästan alla dessa möten har varit så positiva och så spännande att höra vad andra drömmer om, vad de tänker i olika frågor och vad de har för planer. Jag tänker att jag alltid kan lära mig något nytt.

Hitta ditt inre lugn och ro tempo

Jag hoppas att du ska känna att mina rader gav dig något. Att du kanske kan hitta något i det här om målet för dig är att hitta ditt inre lung och ro tempo. Alla behöver det, men du måste hitta just din väg.

Lycka till på din egen resa! Varma vårhälsningar från Jill

29 mar 2018