JILA 4 goodlife

#lipomassage #diamantslipning #massage #ansiktszonterapi #japansk facelifting #healing

Hitta styrkan inom dig trots din bakgrund

Facebook fylls av länkar med ledsamheter nu i juletid

162 barn runt om i Sverige hotas av vräkning innan jul...

Magda Gad fyller facebook med information om hur unga flickor gifts bort, våldtas och mördas i Afganistan och Irak... 

Kvinnovåld, barnvåld, misshandel, dödsskjutningarna fortsätter... 

Allt är för jävligt av det här! Det är rent åt helvete faktiskt, eller hur? 

Det skaver när man går runt själv och väljer julklappar

Har jag ens rätt att va glad nu när det är jul snart och lite ledighet hägrar? Får jag njuta och bli glad av en julklapp jag fått? Får jag handla för många julklappar och känna tacksamhet att jag faktiskt denna julen kunde det? 

Om jag skänker lite pengar till välgörenhet så lättar det nog lite i mitt hjärta, eller? 

Världen är inte rättvis. Människor far illa och det gör ont att läsa och se allt. Det pågår dock årets alla dagar och inte bara nu.

Men om du har det bra, om du skapat upp ett tryggt hem och har nära och kära omkring dig så tillåt dig att njuta massor av det! Snälla lova mig det! Sträck på dig och var stolt över det du har skapat upp för dig. Känn tacksamhet och var genuint glad över allt. Njut av tända ljus, julgran, julmusik (ja fast den kan bli tjatig). Njut av att ge bort en blomma till dagis, fritids och lärarna som tack för denna terminen. Ha kul med kollegorna på julfesten. Gå på en härlig AW på fredag och skåla in ledigheten! Ja osv osv... 

Känn inte en enda stor maktlöshet över allt det som skrivs nu. Klappa dig på axeln och krama de du tycker om, säg nåt snällt, le mot alla du möter och tillåt dig allt detta med glädje om du känner så.

Jag vet att inte alla gör det nu. För många känner sig ensamma, bortglömda och oälskade, saknar de som inte längre finns med oss. 

Genom vissa skeden i våra liv så kommer vi alla förr eller senare att få möta sorg och kanske tyvärr en viss ensamhet. Men det innebär inte att du idag, just nu, inte får känna glädje över just ditt liv som det är nu, det som du själv har varit med och skapat.

För handen på hjärtat nu. Även om du skulle välja att vara deppig, arg, frustrerad över all världens elände och jävligheter som visas i olika sociala medier nu - så kommer det inte att hjälpa ett skit! Det kommer pågå ändå över allt. 

Jag tror alla då och då ställer sig frågan vad man själv kan göra åt "allt". Jag sparade bilden nedan för ett par år sedan och jag har upprepat det här flera gånger. Ju fler vi är som faktiskt går hem och älskar våra familjer, känner tacksamhet, glädje, kärlek, värme, gemenskap, vänskap, ödmjukhet, respekt - desto fler människor mår också bättre. Du blir inte lyckligare av att köpa en massa julklappar och onödigt tingel tangel, nä men du kommer heller inte rädda världen genom att låta bli. Gör som du vill! 

/when-mother-teresa-received-the-nobel-prize.jpg

Sen tycker jag att vi alla skulle öppna upp både sinnen och dörrar för nya bekantskaper, avdramatisera och sluta vara så rädda för det okända". Det hade berikat allas liv. För "alla andra" är inte mördare och våldtäcksmän utan de flesta är trevliga människor som vi inte ännu känner, men som faktiskt kan bli goda vänner. 

De rädda är de som slår högst på djungeltrummorna för att dela med sig av sin skräck, för att slippa va ensamma om den? Eller? Undrar om de ens har ställt sig frågan vad syftet med att skrämma upp andra ger dem själva? Ja, det finns de som tjänar på det. Men vi kan inte måla upp världen som svart när det finns så mycket vackert i den som vi behöver få njuta av. 

Delar med mig av ett 7 minutesklipp för att se 10 vackra platser runt om på vår jord.

https://www.youtube.com/watch?v=OHAWwaYu2H0

Vackra skogar: https://www.youtube.com/watch?v=DITjY5DA17U

Sensationella platser världen över: https://www.youtube.com/watch?v=oicI-yb6xII

Det finns massor av vackert i vår värld och det finns en massa människor som gör gott för andra runt om i hela världen. Vill du göra skillnad och hjälpa så vet du, precis som jag, att det finns många seriösa organisationer där du kan hjälpa till, både i vårt eget land eller på andra platser runt om över hela världen. 

Friends, Röda korset, Kvinnojourer, Min stora dag, Stadsmissionen och ett helt berg av lokala/regionala föreningar som gör nytta. Du kan skänka pengar, anmäla dig till jobb i soppkök, ge bort julklappar och ditt sällskap en stund. Sååå tänk på det med glädje, ömhet och empati istället. Tänk att just du kan ha möjlighet att, om du i ditt hjärta vill, hälpa andra. 

/92f5c4d483bd807bf9ea02ef85119dc4.jpg

Kanske tänker någon nu, vad har allt detta med att göra med rubriken till inlägget?

Ja, det är inte alltid jag skriver det som jag från början tänkt :) men för att hålla ihop och hitta den röda tråden så gör jag ett försök nu...

Det finns en massa skäl till att människor beter sig illa. Vissa saker kommer vi aldrig att förstå och jag brukar tänka att det är bra så, att vi aldrig ens kan förstå. För det är nog inte meningen att vi ska hitta ursäkter eller ens försöka kalla det förklaringar till varför vissa personer väljer att våldta, mörda och lemlästa andra. Det där allra grövsta våldet. Visst vill du väl i ärlighetens namn aldrig förstå det? 

Det jag tänker på är det här valen vi alla är skyldiga att göra i våra egna liv, oavsett vår bakgrund. 

En viss procent kommer kanske aldrig lyckas då de hade oturen att välja droger som flykt undan sitt eget hemska liv. Där känner jag att det är så olyckligt och ledsamt på så många sätt. Tyvärr hamnar en del människor där. De personerna har kanske inte så många vakna stunder i sitt liv, så de ens tänker att de har ett val att göra något annat och mer värdefullt av det liv de lever. 

Men många av oss har mer eller mindre jobbiga bagage, en ryggsäck att bära på som det brukar heta. Men ställ dig frågan: "Måste jag bära omkring med allt skit i min ryggsäck resten av livet nu, tills jag dör?" 

Vem bestämmer över min last i ryggsäcken? Tänk en stund, eller så länge du behöver vem som bestämmer över din last. 

För mig har det tagit olika lång tid med olika saker jag burit omkring på kan jag ärligt säga. Först kan man uppfatta hela frågeställningen som otroligt provocerande. "För vem är den andre personen att komma här och ställa så dumma frågor? De har väl aldrig behövt vara med om den skit jag har varit?! De skulle bara veta vilken smärta och vilket hårt liv jag har fått vara med om. Min barndom var svintuff!" 

Japp, min också på många sätt faktiskt. Jag har också blivit jätteprovocerad flera gånger. En av de saker som provocerade mig allra mest var när påståendet att jag på nåt sätt ändå skulle se vad mitt hårda liv ändå givit mig för styrkor och vilken fin, varm, inkännande, ödmjuk och kärleksfullt varm människa det hade gjort mig till nu. Det hade jag kanske inte blivit annars... Känn på den du! ;) 

Jag har badat i självömkan och sorg

Så länge lät jag mitt förflutna styra så mycket i mitt liv... Livet, det är en ständig resa och det är så lätt att hamna i onda cirklar, så lätt att bli bitter, så lätt att bli självdestruktiv, tycka synd om sig, ställa sig själv utanför och inte delta på riktigt. För det jag har varit med om påverkat mig och det är mitt öde att lida... 

Jag har en ganska sorglig och psykiskt hemsk bakgrund i många avseenden i mitt liv. Inget jag kan eller vill gå in på här alls, och det kan egentligen kvitta vad som hänt. Vi har alla våra egna historier som spelar roll för en själv, men som kanske inte ens är det minsta viktiga för någon annan i målet att bli fri och få må bra. Det viktiga för mig nu är att jag tagit modet till mig och har genom åren ställt om samma fråga: " Vem är det som bestämmer över min last i ryggsäcken?"

Svaret är enkelt: "Jag själv och endast jag, bestämmer över vad för bagage jag ska bära runt på." Det där med att stuva om, det tror jag inte på. Jag tror på att göra de aktiva valen att slänga skiten, bränna upp eländet och släppa taget om. Då först kan du bli fri och lätta ditt bagage. Kanske kan du inte släppa allt på en och samma gång, för att smärtan du tvingas uppleva av de minnen som kommer upp blir för starka... men gör som jag då, släpp lite i taget och kanske i omgångar. 

Det finns inget annat svar än mitt, tycker i alla fall jag. Vem ska jag skylla på? Det som hände förut existerar ju inte längre nu, det är inte längre någon verklighet och inte sant bara för att någon annan gjorde som de gjorde. Det där sista kom i mitt uppvaknande på riktigt för ca 2,5 år sedan när jag var på en föreläsning med Dennis Westerberg. Han pratade bl.a om det här med att förhålla sig till sina tankar. Bara för att man tänker en tanke är den automatiskt inte sann. Det som hände i det förgångna existerar inte länge, det är inte längre någon sanning och det ska inte hända igen. Poff - borta! Det kändes lite magiskt faktiskt när jag satt där och Dennis gestikulerade hej vilt och spottet yrde när han pratade. Hahaha :) Men jag fattade och det var ju det som var poängen den kvällen. Att vissa av oss skulle vara "där" och redo att förstå. Jag var "där" och så redo äntligen! Det var som att nästan de sista resterna skalades av. Jag satte igång en process hemma med att plocka fram massvis av block totalt fullklottrade av hemska upplevelser, minnen och det blev en stor hög framför mig. Sen satt jag i många timmar och rev ut sida efter sida och eldade upp skiten i vår braskamin. Det var en process jag skulle igenom. Jag hade burit med mig dessa kartonger i rätt många flyttar sedan jag flyttade hemifrån 1988. 

Mitt val, som det alltid varit, att bära runt allt. Mitt liv har ändå varit så mycket bättre som vuxen än som barn och tonåring! Jag har hela tiden fått kämpa rätt mycket med att ta in, tillåta, förstå att jag också fick känna, ta emot (fyyy nästan svårast helt klart!) och så till den stora grejjen att förstå att jag också hade ett människovärde. Det här kan verka tungt, men jag tänkte aldrig så om mig själv. Jag fanns till för att finnas för alla andra. Så var det menat, tänkte jag. 

Det fanns en urkraft inom mig

Jag tror på att den finns hos alla människor. Jag har hittat min. Jag är samtidigt ödmjuk inför alla som ännu inte hittat, som ännu inte är där att förstå allt det här. Att ansvaret på att göra mitt eget liv värt det bästa, ditt eget liv värt det bästa, ligger helt och hållet på sig själv. 

Först när jag inser det och samtidigt faktiskt väljer att slänga ur skiten från ryggsäken en gång för alla, kan jag känna frihet. Det är nästan lite religöst i dessa tankar. För oavsett vad du eller jag tror på så kan jag bara förklara det med att det känns så stort att få börja känna såhär. Livet är lättare att leva och jag kan börja fylla på med mina egna val i ryggsäcken nu, för nu finns platsen och de möjligheterna kan kännas lite överväldigande samtidigt som det sker i högsta egna personliga ansvaret för att forma om livet så som jag själv vill ha det. 

Visst har jag formats av min bakgrund, men jag gjorde flera val tidigt i livet ändå och det var att låta så lite som möjligt gå ut över andra. Jag har haft ett rent och varmt hjärta, jag har valt att finnas för andra, ställa upp, bry mig och vara en medmänniska i allt jag gjort. Fast ibland kan även dessa mål i livet blir fel, vändas och missförstånd uppstå. Idag vet jag dock att så som vi uppfattar andra ofta är speglingar av oss själva. 

Mår jag bra har jag ingen anledning att misstro andra eller tänka att där finns en elak bakomliggande plan. Mår jag dåligt så kanske jag tänker det omvända om de jag möter och därmed upplever det så. 

Så med allt det här skulle jag vilja säga att du aldrig ska låta din bakgrund få styra hur du ska må eller leva ditt liv. Du bör heller aldrig skylla elaka och dumma handlingar utförda av dig själv, med en kommentar om att ditt liv har varit så eländigt och därför gör du illa andra. Det kommer aldig att ge dig rätten att vända det emot andra. 

Det är stort att kunna ge av sig själv. Att känna glädje och värme inombords och välja att leva i kärlek och omtanke så mycket det bara går i livet. Så hitta styrka och urkraften inom dig själv, för jag är helt säker på att du har det inom dig. Ingen människa föds elak eller våldsam. Omgivningen kan däremot forma människor att känna bitterhet och hat, men någonstans inom dig och påväg in i vuxenvärlden kommer också förståndet att vara modig nog att själv ta ansvar över ditt liv, hur du vill leva och vara emot andra människor. 

/12647420_10154543403275760_353557593619006225_n.jpg

Så nu avslutar jag detta megalånga inlägg med att önska dig en riktigt GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Tillåt dig att känna glädje över ditt liv, dina val och välj glädje så mycket du förmår!

KÄRLEK - OMTANKE - RESPEKT! // Jill

 

 

 

* Sen finns det kulturer/länder där kvinnorförakt, våld och död är nästan som vardagsmat och där kan vi kanske inte göra så mycket mera än fördöma dessa handlingar. 

 

 

17 dec 2018