JILA 4 goodlife

#lipomassage #diamantslipning #massage #ansiktszonterapi #japansk facelifting #healing

Jag har bokat in tid med mig själv!

Nuförtiden lever jag med min kalender ständigt närvarande som ett arbetsredskap. Den är viktig och hjälper mig att ha kontroll över bokningar såklart, men även allt annat som ingår i mitt liv. Utan den skulle jag inte fungera :)

Det gäller ju att ha en viss distans till sina arbetsredskap och skilja på arbetsliv och fritid/familjeliv. Har ni läst ett inlägg på Facebook som länkade till Aftonbladets Malin Wollin som fullständigt dissar hysterin kring den sk. "egentiden"? Jag skrattade gott åt hennes sätt att uttrycka sig, helt fri från skrupler och hämningar ;)

Dissen handlade om att det nuförtiden blivit en stress kring det här med att föräldrar måste unna sig egentid, vara själv utan barnen alltså och göra sina egna grejjer som man gjorde innan man fick barn... Det enklasta hade ju varit att inte ha en åsikt, att tänka att var och en får ju göra som de själv vill. Men jag tänker ha en liten åsikt. Vill klargöra först att jag tyckte Malin hade rätt i mycket av det hon skriver och hon vill ju väcka debatt och ta saker till sin spets för att folk ska reagera, det förstår jag det som i alla fall. Nog tror jag att Malin W också tycker att småbarnsföräldrar behöver en liten stund för sig själva, för att vila och återhämta sig och rå om kärleken i förhållandet. Men de krav som media driver fram i dagens samhälle om snygga perfekta kroppar, träning, dieter, platta magar, mammafitnessbloggar som trissar upp en hysterisk känsla i vilken småbarnsmamma som helst...visst är det för mycket av allt det där.

Så det jag tänker på är att för att må bra så behöver vi sänka kraven på oss själva, sluta läsa alla bantning/träningstips och skaffa oss en sund inställning till livet. Vara snälla mot oss själva och tillåta oss att njuta mera och känna tacksamhet istället för att ständigt tänka på vad vi borde göra. Att umgås och uppleva saker med familjen som man älskar är ju en sådan otrolig känsla, är det inte det vi innerst inne längtar efter då vi känner att vi jobbat lite för mycket?

En familj kan ju vara mamma, pappa och barn/barnen eller sina föräldrar, eller sina vänner som man hänger ihop med eller vilken konstellation som helst men det är väl dem vi vill vara med och uppleva saker med, ha minnen ihop med, skatta ihop med?

Att hänga på gymmet ihop med en bunke andra svettiga energiknippe kan ha sin charm och varför inte nån gång i veckan för att bibehålla hälsan och kondisen. Man är social och mår bra av att träna fysiskt. Men ingen med nära och kära vill väl vara där hela sin fritid eller hänga på krogen och uppleva världen med andra öldrickare ;)

Som alternativ så har vi ju vår vackra natur som ger i princip allt man kan önska. Ut i friska luften, röra på sig bland stockar och sten, leta vitsippor, ta med en fikakorg, stillhet, fågelkvitter, andas djupa andetag ner i magen och framförallt vara tillsammans.

Kan inte ni känna en stor längtar efter detta och känna att allt annat får liten betydelse? Att en platt mage, ett perfekt liv och hem blir orelevant om man måste välja? Egentid är för mig familjetid eftersom jag har en familj. Jag längtar aldrig bort från min familj, jag vill uppleva saker tillsammans med mina killar och inte vara på vift. Men detta är naturligtvis olika i livet och vem kan säga att det ena är bättre än det andra? Inte jag i alla fall.

Har man små barn och ett aktivt liv så är jag fullt och fast övertygad om att små pauser med egentid är jätteviktigt för att må bra. Att ge sig tid att ta hand om sig själv på ett bra sätt. Här måste man prioritera och välja det som känns viktigast utan att känna denna yttre press om vad man tror förväntas av en.

I lördags anordnade jag en helskön spadag med 4 vänninor som bokat in lite tid med sig själva och tillsammans. De pratade massor om djupa saker som blandades med fniss o trams. De redde ut saker, gav varandra råd och peppade varann, delgav och anförtrodde sig. De fick av mig sköna behandlingar med massage och ansiktskurer, de peelade kroppen, bastade, satt i fotbad, mjukade upp kroppen med skön bodylotion och njöt. De tog också en skön cykelrunda och åt god och nyttig brunch med massor av färsk frukt och bär och gjorde smoothies mm. De avslutade kvällen med en god middag och ett par glas vin, skön musik i bakgrunden och framförallt njöt de i massor och tog vara på sin dyrbara tid.

Visst tror jag att alla anser att just en sån här dag är bra för alla och det kallas ju just egentid. Det är inget man gör ofta, men när man väl kommit till skott och äntligen bokat in denna dag så är man minsann värd den! En sån här dag kan ge en massa energi som varar länge, man kan minnas tillbaka och gå med ett leende på läpparna många gånger och klara sig igenom vakennätter, vattenkoppor, febertoppar och trotsåldrar =)

Senare i veckan har jag därför också bokat in en tid helt med mig själv. Jag ska köpa med mig en kycklingrulle hem, sjunka ner i soffan, slöglo på någon film och inte göra ett skvatt på hela kvällen. För att jag behöver detta och för att jag är värd det vad än någon annan tycker. Det är endast jag själv som kan avgöra vad som är bäst för mig själv så länge jag är vid mina sinnens fulla bruk. Så inte nog med att jag struntar i veckotidningarnas tips om 5:2 dieter, joggingtips och plankor, jag struntar även i dem som fanatiskt dissar egentiden ;)

Ha en bra vecka! //Jill

 

 

7 apr 2014