JILA 4 goodlife

#lipomassage #diamantslipning #massage #ansiktszonterapi #japansk facelifting #healing

Smärtupplevelse

Aj vad ont allt gör!

När jag skriver nedan text så är det här min egen upplevelse och inga faktabaserade teorier. 

Sedan jag fick min järnbrist i september 2018 har allting gjort mer ont på mig. Blodprov har varit svårare, ådrorna rullat mer än vanligt och varenda stick har smärtat så mycket mer än det gjort förut. Sedan september har det dessutom blivit en hel del stick... kroppen ömmar på både in och ut sidan på ett mer påtagligt sätt och hela jag är så känslig och ibland känner jag nästan mig lite skör.

Igår var jag åter på vårdcentralen för att operera bort ett "basalnånting-märke" mitt på ryggraden samt "sleva" bort ett antal av de stora sk. hormon/åldersvårtor som uppstått och växt nu när jag varit sjuk. Jag är helt prickig på överkroppen och de största och mest i vägen togs bort (5 st). Många stick med bedövningssprutan blev det och AJ vad det smärtade! 

Varför gör allt mera ont nu?

Medans jag tog djupa andetag och försökte leda bort min smärta så frågade jag min läkare vad det kunde bero på. Han lugnade mig med att det inte var något "fel" på mig utan förmodligen, när jag blev så nedsatt med allt, har utvecklat en större sensivitet och att det sänder starkare smärtsignaler till hjärnan.

Alltså är det väl så att kroppen klarar mycket, men när det blir för mycket så sänks bl.a smärttröskeln och vi uppfattar en större känslighet än tidigare vilket medför att smärtan känns av tydligare. 

Orken tryter och man ger lite upp... men med tekiker kan man ändå åstadkomma en del tänker jag själv. För jag minns när mina sår på kroppen var helt öppna och jag behövde smörja med en mjukgörande salva med stark karbamid. De första gångerna smärtade det i ca 10 minuter så mycket att jag började gråta. Jag kom liksom inte undan. Sen gaskade jag upp mig och tänkte att jag inte kunde hålla på och böla många ggr om dagen utan sakta kom jag på att när jag direkt efter insmörjning la mig på sängen, tog djupa andetag in genom näsan och blåste sakta ut genom munnen så kunde jag avleda smärtan då mitt fokus hamnade på andningen. 

Det är ju en ganska enkel teknik, men man behöver ju dels veta om den och dels tänka på den mitt i ett smärtpåslag. Så därför ville jag förmedla er det här och att ni som är som jag, smärtkänsliga, kan testa den här enkla tekniken. Mitt tips är att börja öva på andningen varje dag med hjälp av vägledd djupmuskelavslappning. Jag har övat massor och då menar jag massor med hjälp av Lars-Erik Uneståhl som jag tror du kan hitta på nätet. 

Övning ger färdighet

Det är mycket bättre att vara förberedd och ha en så pass enkel teknik tillgänglig var stans du än är. Bättre än alternativet att börja peta i dig smärtstillande tabletter titt som tätt. Den här tekniken kan du sedan använda dig av om du exempelvis får en panikångestattack (och du tyvärr sedan tidigare vet att det är just det du har) för att snabbare gå ur ångesten. 

Igår låg jag där på mage och grimaserade för varje stick med påföljande injektion som smärtade förfärligt mycket mera än tidigare! Först ut var basalmärket som behövde rejäl bedövning då den skulle skäras djupt med skalpell och jag tappade räkningen med hur många injektioner runt om som gjordes. Mitt i detta kom jag på andningen och så gott jag kunde utövade jag tekniken och sen pausade han för att låta det verka ordentligt. Jag märkte hur jag började slappna av och blev återigen lugn. Bannade mig själv lite för att jag inte kommit på redan innan och förberett mig... men inför bortslevandet av de andra märkena så satt tekniken lite bättre så även om bedövningen inte riktigt tog så kunde jag andas mig igenom smärtan och det gick bra. 

Hela ryggen ömmar sedan igår och jag tar det lugnt idag också. Bara 3 behandlingar fördelade över min dag och där emellan vila. Insikten om att det får ta tid att läka min kropp och ta tillbaka min hälsa på alla plan finns numera i mig. Inte trodde jag väl att det skulle bli såhär... men tacksamheten finns ständigt närvarande inför att jag funnit min väg att bygga upp mig igen! 

Jag hoppas att mitt lilla tips med andningsteknik kan hjälpa någon att påbörja övningarna och kanske också bli hjälpta till i alla fall viss lindring. 

Ha en fin dag! / Jill

 

29 maj 2019